dilluns, 23 de maig del 2011

Ètica i política. És útil l'experiència de Mahatma Gandhi?


DIMARTS 24 DE MAIG de 2011, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la CATORZENA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'AssociacióSabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per ARTUR DOMINGO, i es titula

Ètica i política. És útil l'experiència de Mahatma Gandhi?

Vivim, des de fa temps, una època de descrèdit de la política que afecta especialment als sectors polítics anomenats progressistes i/o d’esquerres. També fa temps que es parla de trobar “noves formes de fer política”, de re prestigiar-la i apropar-la a la ciutadania; com una activitat que ens involucri i inclogui el màxim de persones.

D’altra banda és evident que les fórmules que s’han dut a terme fins ara s’han mostrat plenament insuficients per donar resposta a aquesta qüestió. Les propostes habituals, o no s’apliquen o esdevenen insuficients per assolir aquesta millora. És evident que si la política (i per què no l’economia?) no incorpora un fort sentit ètic i exemplaritzant no sortirà d’aquest atzucac que la manté com una activitat distant i sospitosa i la incapacita per a qualsevol vocació transformadora.

En aquest sentit considerem que l’experiència de la lluita de Mohandas Gandhi a Sudàfrica i sobretot a l’Índia, aporta una ingent quantitat de valors que des d’Occident, generalment, o no s’han entès o només es coneixen superficialment; i, en canvi, alguns dels nous valors que actualment es plantegen com a més innovadors, troben arrels en molts dels escrits i sobretot en la pràctica gandhiana. Conèixer-los, analitzar-los i situar-los en el seu context cultural i històric serà un dels objectius de la conferència, així com obrir un debat sobre la seva utilitat actual i futura.

ARTUR DOMINGO, llicenciat en Història Contemporània, és professor d'ensenyament secundari. És coautor del llibre La República i la Guerra Civil. Sabadell 1931-1939(Ajuntament de Sabadell, 1986) i coautor del llibreFilosofía de la Paz (Barcelona, Icaria Editorial, 2010), amb el capítol “El pacifismo de Gandhi, revolución social y transformación individual”. Ha publicat diversos articles de temàtica històrica, política i educativa. Actualmente centra la seva recerca en la biografia, el pensament i la praxis de Mohandas Gandhi.