diumenge, 8 de maig del 2011

El projecte republicà a Sabadell (1931-1939)


El proper DIMARTS 10 DE MAIG de 2011, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la DOTZENA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'AssociacióSabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per XAVIER DOMÈNECH, i es titula

El projecte republicà a Sabadell (1931-1939)

L’arribada de la República a Sabadell va significar el desplegament d’un nou projecte de societat gestat en la progressiva hegemonia d’una part del seu teixit civil i del mateix moviment obrer que, malgrat la conflictivitat política del període i la mateixa Guerra Civil, no va deixar mai d’intensificar-se. Les peces claus d’aquest projecte, que anaven des de noves formes d’afrontar la relació entre capital i treball o la societat i la política fins a un ambiciós projecte educatiu, i la seva sort i dissort final seran abordades en aquesta sessió.

XAVIER DOMÈNECH, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, és especialista en l'estudi dels moviments socials durant el franquisme i la transició. Els seus llibres més coneguts són Quan el carrer va deixar de ser seu: moviment obrer, societat civil i canvi polític, Sabadell (1966-1976), Quan plovien bombes: els bombardeigs de la ciutat de Barcelona durant la guerra civil, La memòria democràtica 1939-1976 i Clase obrera, antifranquismo y cambio político. També és autor de nombrosos artícles i capítols de llibre, com ara “Sabadell dels anys setanta: de la submissió aparent a l'esclat antisistema”, “Desarrollismo y clase obrera: la otra cara del milagro español”, “Catalanisme i antifranquisme”, etc.