dilluns, 4 d’abril del 2011

Dones, mainada i repressió franquista


El proper DIMARTS 5 d'ABRIL de 2011, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la VUITENA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'Associació Sabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per MIQUEL IZARD, i es titula

Molt de memòria i pocs records. Dones, mainada i repressió franquista

Al llarg de la dictadura, assassina, carcerària, esclavista, obscurantista, pia, miserable, intolerant, misògina i hipòcrita, que suposà retrocedir no a 1930 sinó a 1492, dos grups, mainada i dones, patiren una repressió brutal a nivell legal, escolar o d’usos i costums –i més encara si tenim present el molt que s’havia assolit en els anys immediatament anteriors- ultra això, la infàmia l’han negligit força historiadors sols interessats pels herois adults i mascles del passat.

MIQUEL IZARD, professor emèrit del Departament d'Antropologia Social i Hª d'Amèrica en la Universitat de Barcelona, es va exiliar a Veneçuela expulsat per Franco de la docència. Es va interessar pel rebuig a la colonització i, en concret, per les societats cimarrones. Ha ensenyat a la Universitat dels Andes (Mèrida, Veneçuela), a la Central de Caracas, a la de la República de Montevideo, a la Nova York University i a la PUCI de Sao Paulo. Entre els seus llibres destaquen Esclavos y negreros, Bruguera, Barcelona, 1975; El miedo a la revolución, Tecnos, Madrid, 1979; Tierra firme, Alianza, Madrid, 1987; Orejanos, cimarrones y arrochelados. Los llaneros del Apure, Sendai, Barcelona, 1988; Sin leña y sin peces deberemos quemar la barca, Libros de la Frontera, Barcelona, 1998; El rechazo a la civilización, Península, Barcelona, 2000; El miedo a la revolución, Centro Nacional de Historia, Caracas, 2009. Des de fa uns quants anys, arran de la seva jubilació, investiga sobre l'estiu de 1936 i el franquisme a Catalunya.