dimecres, 8 d’abril del 2015

HO HEM ACONSEGUIT: EL CARRER ALFONS XIII DE SABADELL ES DIRÀ CARRER DE LA REPUBLICA


Intervenció de Pedro Picón al ple municipal de 7 d'abril de 2015 en nom de Sabadell per la República


Pel canvi de nom del carrer Alfons XIII per “Carrer de la República”:

A l’atenció del Ple Municipal:
En nom de l’Associació Sabadell per la República, saludem la moció que ara es debatrà en aquest Ple, la segona en menys d’un any. Una moció que, segons el nostre parer, recull l’anhel de molts ciutadans sabadellencs per poder tenir un carrer de La República, i que aquest s’emplaci allà on és l’actual carrer Alfons XIII.
El nomenclàtor dels carrers de la ciutat, expressa quins són els valors que formen part del patrimoni cívic, intel·lectual i moral dels seus habitants. A la vegada,el nomenclàtor ret homenatge a les persones, fets o institucions mereixedores del respecte i de l’admiració tant local com universal, per la seva aportació al progrés social i a la democràcia.
El Ple d’aquest Ajuntament, l’1 de juliol de 2014, va acordar el següent:
“Per tot això, volem celebrar el 14 d’abril del 1931 i proposar que aquesta data se celebri en els propers anys com un reconeixement a tots aquells ciutadans que van lluitar per la justícia, la llibertat i la igualtat.
Per tant, s’acorda
Proposar a la Comissió de Nomenclàtor Municipal l’estudi per designar algun carrer o plaça de la ciutat “de la República”, com a reconeixement a tots aquells ciutadans que van lluitar per defensar-la.
Demanar a l’esmentada Comissió que, en el seu estudi, tingui en compte la proposta realitzada per l’Associació Sabadell per la República per tal que sigui el carrer d’Alfons XIII el designat a l’efecte”.
Atès que la Comissió de Nomenclàtor ha acabat el seu informe, amb data de 23 de març del present any, i que s’apropa el mes de maig sense que s’hagi donat compliment a l’esmentat acord, l’Associació Sabadell per la República torna a demanar formalment que:
1)   El Ple d’aquest Ajuntament aprovi que la denominació del carrer Alfons XIII sigui canviada per carrer de La República.
2)   Que aquest acord sigui aplicat abans del proper mes de maig, mes on tindran lloc les properes eleccions municipals.
3)   Que es respecti el text íntegre de la moció presentada per l’Associació Sabadell per la República, i proposada al ple pels grups municipals d’EUiA, ICV i Entesa per Sabadell.

Els motius que ens porten a demanar aquest canvi, de nou, serien els següents:
1)Per dignitat democràtica: per a la història política de Catalunya i Espanya, els dos règims republicans que han existit, han significat avenços significatius de la democràcia i del progrés social, frustrats per la reacció violenta de les classes privilegiades. Malgrat la seva breu durada, les realitzacions de la República l’han feta mereixedora del record i de la gratitud dels ciutadans. Entre aquestes realitzacions, hi podem comptar el vot femení, l’extensió i la reforma de l’escola, la recuperació de la llengua catalana i nombrosos avenços socials per a treballadors i pagesos.
2) La falta de memòria republicana als nostres carrers: excepte l’Avinguda de l’alcalde Moix, en memòria de Josep Moix Regàs, alcalde de Sabadell i ministre del Govern de la República o el carrer de Pi i Margall, president de la Iª República, poques mostres més de nomenclatura de personalitats republicanes trobem a la nostra ciutat.
Per desgràcia, sí que trobem carrers i places dedicades a personalitats que van representar institucionalment un règim imposat per la força de les armes: la plaça de l’alcalde Marçet, el passeig d’Antoni Llonch i Gambús, el carrer d’Esteve Maria Relat, el carrer d’Alfons Sala i Argemí, entre d’altres. Creiem que un Ajuntament democràtic no pot encara mantenir carrers i places dedicats a aquestes personalitats, mentre obvia a les que van lluitar per la democràcia i la legalitat republicana estroncada pel cop d’estat de juliol del 1936.
3)La il·legalitat del carrer Alfons XIII: el carrer Alfons XIII va prendre aquest nom mesos després de finalitzada la Guerra Civil. La substitució de l’avinguda Francesc Layret (nom adoptat pel consistori municipal el 24 d’abril de 1931) per la  de carrer d’Alfons XIII, es va produir el 25 de maig de 1939, immediatament després de l’entrada a la ciutat de les tropes feixistes, i un cop instaurat un ajuntament per la via de la violència militar.
La figura històrica del monarca Alfons XIII, creiem també que es pot digne d’homenatge. Durant el seu regnat, es portaren a terme dues guerres colonials: contra el poble cubà i contra el poble magrebí. En aquestes guerres, fetes en benefici de minories oligàrquiques, hi varen haver de participar i de morir sabadellencs portats a la guerra sense ells voler-ho. D’altra banda, l’esmentat monarca nomenà governadors civils a Barcelona que reprimiren amb la presó, amb tortures i amb la “llei de fugues” els obrers sindicats en la C.N.T. entre ells, nombrosos sabadellencs. En no poder acabar amb la rebel·lia obrera, Alfons XIII, va ser còmplice del cop d’Estat i de la instauració d’una dictadura, la de Primo de Rivera, que va durar entre els anys 1923 i 1930.
Un cop proclamada democràticament la 2ª República, Alfons XIII trobà refugi a la Itàlia feixista de Mussolini. No es coneix cap pronunciament d’aquest rei rebutjant els bombardejos contra població civil de ciutats com Guernika, Barcelona o Granollers  per part de l’aviació alemanya i italiana, aliades de les tropes franquistes.

Així doncs, des de  l’Associació Sabadell per la República no trobem cap motiu per a mantenir el nom d’aquest monarca en el nomenclàtor de la nostra ciutat. D’altra banda, considerem que ha arribat  l’hora de que Sabadell reti homenatge a la memòria de la república i dels republicans que la varen construir i defensar front els atacs dels enemics de la democràcia.

En conseqüència, i en restitució de la memòria democràtica de Sabadell, sol·licitem al Ple d’aquest Ajuntament que el nomenclàtor de la ciutat reculli la memòria democràtica de la República, tot substituint la denominació del carrer d’Alfons XIII per la de carrer de la República.

Moltes gràcies.
1 comentari:

PocaFeina ha dit...

Quines ganes de tocar els nassos! A qui li importa que els noms dels carrers? L'únic que provoca això és molèsties pels veïns per tal que quatre persones obsessionades per una època de la qual només han llegit llibres estiguin satisfets.