divendres, 9 de maig del 2014

Aplec de la Salut 2014

Retem homenatge als sabadellencs internats al camp de concentració de Mathausen.





Ciutadans de Sabadell,

El proppassat 5 de maig es varen acomplir 69 anys de l’alliberament del camp de concentració nazi anomenat Mathausen. Aquest camp que era la capçalera d’una xarxa de camps que s’estenia per tota Àustria. Els nombrosos deportats de totes les nacionalitats europees eren forçats a treballar com esclaus en  condicions infra-humanes en benefici d’empreses privades que explotaven les canteres de granit de Mathausen i Gusen. També treballaren com a esclaus en altres instal·lacions industrials, construint túnels i en nombroses granges de la zona. Les condicions de treball eren tant monstruoses que milers d’ells no varen sobreviure. El treball esclau es transformà doncs en una veritable empresa d’extermini. Milers i milers de deportats varen morir sota la barbàrie nazi.

Entre els milers de deportats de moltes nacionalitats a aquests camp hi hagueren 7300 espanyols republicans, d’aquells que varen marxar a l’exili amb el triomf del feixisme al nostre país. Entre ells, 52 eren sabadellencs, dels quals 35 van moriren aquell camp odiós.

Cada any, per l’Aplec de la Salut, Sabadell ret homenatge aquests màrtirs que lluitaren per defensar els ideals democràtics i republicans d’igualtat i llibertat.

Aquest any, les idees de l’extrema dreta creixen en el conjunt d’Europa, com a conseqüència de la crisi econòmica i de les polítiques anti-socials de la Unió Europea. El proppassat 2 de maig els hereus de la barbàrie nazi han assassinat cruelment més de 40 persones a la ciutat d’Odessa.

Així doncs, és més necessari que mai renovar l’homenatge als sabadellencs deportats als camps nazis i renovar el nostre compromís de lluita contra el feixisme, contra el nazisme i contra les demés expressions de la barbàrie.

Per tot això cridem el poble de Sabadell a anar a l’Aplec de la Salut i a retre homenatge als deportats sabadellencs al camp de Mathausen.

L’Associació Sabadell per la República farà, entre d’altres entitats ciutadanes i partits polítics democràtics una ofrena floral

Hora de concentració: 10h. 45 m. Hora d’inici de la cerimònia: 11 h.
Lloc: Monument als deportats sabadellencs al camp a Mathausen i d’altres camps

Us demanem que  porteu flors per a dipositar al monument i que vingueu amb banderes republicanes i senyeres.